BIOGRAFIE

ANA-MARIA NEGRILĂ

ANA-MARIA NEGRILĂ este absolventă a Facultății de Litere, scriitoare și traducătoare.

A debutat în 1993 cu povestirea Fragile în Jurnalul SF, iar prozele sale au obținut numeroase premii la concursurile de profil (inclusiv premiul Vladimir Colin pentru roman, 2008).

PUBLICAȚII

A publicat în Jurnalul SF, ArtPanorama, Haemus Revistë Evropiane, Argos, String etc.. Povestirea Trickster a fost publicată în Almanahul Anticipația, 2000, Peșterile de fum ale timpului în Antologia Nemira, 1996, iar ultima sa povestire, Agentul galenic, parte a seriei Stelarium, a apărut în revista Știință și Tehnică nr.66, 2017. A publicat în numeroase alte antologii printre care New Weird (ed. Ann & Jeff Vandermeer), unde povestirea sa De acum și până-n noapte s-a regăsit alături de proze semnate de M. John Harrison, China Mieville, Clive Barker, Michael Moorcock și alții. Povestirea Peșterele de fum ale timpului a fost tradusă în Nemira Anthology 1996 (Time’s Caves of Smoke), iar Camera (Dhoma) a apărut în Haemus Reviste  Evropiane nr.8 2001.

ARTICOLE ȘI STUDII

A publicat numeroase articole și studii științifice în reviste din țară și din străinătate pe subiecte diverse: limbaje de specialitate, social networking, Web 3.0, globalizare, discriminare, jocuri de război și altele. A făcut parte din editorial advisory board la lucrarea Artificial Intelligence Technologies and the Evolution of Web 3.0 (ed. Issa, Tomayess ), editura IGI Global, Hershey, Pennsylvania (USA), 2015. Operele sale sunt tratate în numeroase studii și articole, printre altele Păcatele tinereților – referințe critice de Dan-Silviu Boerescu, pag.210, editura Ex Ponto, 1999, Dicționarul scriitorilor de SF –  pag. 158-159, editura Nemira, 2000, colecție coordonată de Mihai-Dan Pavelescu,  Revista EgoPHobia, Vampirismul în literatura română, studiu semnat de Oliviu Crâznic. Alte recenzii despre cărțile sale au fost publicate în revista Observator cultural numerele 863-864. A susținut prelegeri în fața studenților de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” (Lumi ficționale în literatura modernă) și participat la numeroase emisiuni de radio și televiziune.

ROMANE

A publicat mai multe romane și culegeri de povestiri: Orașul ascuns (2005), Împăratul gheţurilor (2006, 2018, 2019) pentru care a obținut premiul Vladimir Colin în 2008, și Lumile se prăbușesc (2015, ebook). În 2016, i-a apărut primul volum al seriei Stelarium, Regatul sufletelor pierdute (Crux Publishing), urmat, la câteva luni de volumul al doilea, Ascensiunea stelară, un space opera unic în peisajul românesc de gen. În 2019, a apărut tot la editura Crux Publishing ultimul volum al seriei, Agenții haosului. În același an, drepturile de publicare ale romanului Împăratul ghețurilor pentru limba maghiară au fost achiziționate de editura Metropolis Media, iar acesta a fost publicat cu titlul Jégcsászár. În 2020, a publicat primul volum al romanului fantasy Stăpânul umbrelor, iar în 2021, un roman de ficțiune istorică, Cele patru oglinzi ale adevărului (editura Hyperliteratura). În 2021, romanul Agenții haosului a fost distins cu premiul „Vladimir Colin”, iar în 2022, romanul Cele patru oglinzi ale adevărului a primit premiul special al juriului la Concursul Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”, Ediția a XXXIV-a. 

Autoarea poate fi urmărită  pe Goodreads și pagina de Facebook:          https://www.facebook.com/anamarianegrilaautor/

MAI MULT