Constantinopolul și statuile

Statuile au ceva misterios și fragil în același timp. Deși piatra și metalul ar trebui să le dea soliditate, legile oamenilor nu li se aplică și lor, așa că nu au decât protecția pe care le-o oferă frumusețea, misterul, visele cu care le înconjoară privitorii.

Statuile din Constantinopol, întruchipări ale zeilor și eroilor din vechime, și-au pierdut odată cu dispariția vechii religii și orice protecție ca mesagere ale zeilor. Astfel, au rămas doar frumusețea și misterul lor, iar în vremuri de restriște nici acestea. Statuile sunt, într-un fel, o oglindire a destinului orașului. Chiar și locuitorii amenințați de cruciații latini le distrug, pentru că misterul bun, solar, al începutului, ajunge în ochii gloatei înfricoșate de cotropitorii de la porțile orașului unul tenebros ce trebuie eliminat. În timpul Cruciadei a Patra (1204), venețienii fură caii de bronz de pe Hipodrom, le tăie capetele ca să-i transporte mai ușor și îi duc în piața San Marco, adăugându-le apoi harnașament pentru a ascunde orice urmă de distrugere de pe grumajii lor.

Hipodromul, Aubry de la Mottraye, 1727, sursa: Wikipedia.

Statuile au ceva misterios și fragil în același timp. Deși piatra și metalul ar trebui să le dea soliditate, legile oamenilor nu li se aplică și lor, așa că nu au decât protecția pe care le-o oferă frumusețea, misterul, visele cu care le înconjoară privitorii. Statuile din Constantinopol, întruchipări ale zeilor și eroilor din vechime, și-au pierdut odată cu dispariția vechii religii și orice protecție ca mesagere ale zeilor. Astfel, au rămas doar frumusețea și misterul lor, iar în vremuri de restriște nici acestea. Statuile din Constantinopol sunt, într-un fel, o oglindire a destinului orașului. Chiar și locuitorii amenințați de cruciații latini le distrug, pentru că misterul bun, solar, al începutului, ajunge în ochii gloatei înfricoșate de cotropitorii de la porțile orașului unul tenebros ce trebuie eliminat. În timpul Cruciadei a Patra (1204), venețienii fură caii de bronz de pe Hipodrom, le tăie capetele ca să-i transporte mai ușor și îi duc în piața San Marco, adăugându-le apoi harnașament pentru a ascunde orice urmă de distrugere de pe grumajii lor. De la o astfel de soartă scapă însă obeliscurile egiptene și cei trei șerpi de metal, așezați pe o coloană, aduși pe Hipodrom de la Delfi. Despre ei se crede că au puteri miraculoase, iar apa păstrată în coloană îi apără pe oameni de boli și de venin. Se zice, de asemenea, că statuia ar fi fost transformată în fântână și că prin capetele de șarpe ar fi curs apă, vin și lapte. Poate toate aceste lucruri au și ferit-o de la distrugerea care va veni mult mai târziu, în sec al XVIII-lea.

Coloana cu șerpi, sursa: Wikipedia.

De la o astfel de soartă scapă însă obeliscurile egiptene și cei trei șerpi de metal, așezați pe o coloană, aduși pe Hipodrom de la Delfi. Despre ei se crede că au puteri miraculoase, iar apa păstrată în coloană îi apără pe oameni de boli și de venin. Se zice, de asemenea, că statuia ar fi fost transformată în fântână și că prin capetele de șarpe ar fi curs apă, vin și lapte. Poate toate aceste lucruri au și ferit-o de la distrugerea care va veni mult mai târziu, în sec al XVIII-lea.

Unde găsiți „cele patru oglinzi ale adevărului”:

🍂Libris: https://bit.ly/3oWhO0x
📖Cărturești: https://bit.ly/3l9ZiR4
📜Librarie.net:https://bit.ly/3p3bQLv
🍁Diverta: https://bit.ly/2ZlkBrg
📜Humanitas: https://bit.ly/3G8jbjF

Alte cărți:

Elefant: Împăratul ghețurilor

Ebook: Împăratul ghețurilor și alte povestiri

Germania: librăria Ersedi

Elefant: Stăpânul umbrelor

Cărturești: Stăpânul umbrelor

Crux Publishing: Stăpânul umbrelor

Librarie.net: Stăpânul umbrelor

Cărturești: Stelarium și Împăratul ghețurilor

Elefant: Regatul sufletelor pierdute

Elefant: Ascensiunea stelară

Elefant: Agenții haosului

Crux: cruxed.ro

Librărie.net

Cartepedia

Emag

Books-express

Ebooks – Google Play

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s