Douăsprezece Recomandări de roman istoric (7)

„Numele Trandafirului” este a șaptea recomandare din cadrul #12romaneistorice, chiar dacă este o carte ce depășește cu mult acest cadru. Dincolo de informația istorică, romanul lui Umberto Eco împletește o sumedenie de elemente ce țin nu numai de filosofie și teologie, ci și de un domeniu în care el era specialist: semiotica. Este una dintre cărțile care au luat naștere pe baza altor cărți, iar pretextul este cel al unor crime care au loc într-o abație izolată, unde se așteaptă vizita unei delegații papale pentru a discuta o controversă legată de credință.

Pe scurt, suntem în anul 1327, iar călugării dintr-o mânăstire se confruntă cu o serie de morți inexplicabile, dar care par să aibă legătură cu biblioteca unde sunt depozitate cărți interzise într-o secțiune, de fapt, o încăpere secretă, denumită Finis Africae. Aceste cărți nasc interesul unora dintre călugării care copiază manuscrise în scriptorium, iar „pedeapsa” pentru curiozitatea lor nu întârzie să apară.

Cel care va dezlega misterul este William de Baskerville, un călugăr franciscan, fost inchizitor. Acesta citește urmele lăsate de criminal și face deducții logice la fel ca detectivul lui Arthur Conan Doyle, reușind să descopere secretele bibliotecii-labirint, construite după modelul celei a lui Borges – trimiterea la el fiind subliniată și de prezența bibliotecarului orb și a metaforei oglinzii care ascunde camera secretă.

„Universul pe care alții îl numesc Bibliotecă se compune dintr-un număr nedefinit și poate infinit de coridoare hexagonale, cu lungi puțuri de ventilație la mijloc, înconjurate de prispe joase… Eu afirm că Biblioteca este fără sfârșit. Idealiștii susțin că sălile hexagonale sunt o formă necesară a spațiului absolut sau, cel puțin, a intuiție noastre despre spațiu.” (Jorge Luis Borges, „Biblioteca din Babel”)

Nu are rost să mai spun că „Numele Trandafirului” este romanul meu preferat din toate timpurile. 😃

Unde găsiți „cele patru oglinzi ale adevărului”:

🍂Libris: https://bit.ly/3oWhO0x
📖Cărturești: https://bit.ly/3l9ZiR4
📜Librarie.net:https://bit.ly/3p3bQLv
🍁Diverta: https://bit.ly/2ZlkBrg
📜Humanitas: https://bit.ly/3G8jbjFAlte cărți:

Elefant: Împăratul ghețurilor

Ebook: Împăratul ghețurilor și alte povestiri

Germania: librăria Ersedi

Elefant: Stăpânul umbrelor

Cărturești: Stăpânul umbrelor

Crux Publishing: Stăpânul umbrelor

Librarie.net: Stăpânul umbrelor

Cărturești: Stelarium și Împăratul ghețurilor

Elefant: Regatul sufletelor pierdute

Elefant: Ascensiunea stelară

Elefant: Agenții haosului

Crux: cruxed.ro

Librărie.net

Cartepedia

Emag

Uzina de carte 

Books-express

Ebooks – Google Play2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s