A șasea recomandare din cadrul #12romaneistorice vine de la un scriitor american, peste care s-a așternut pe nedrept uitarea, așa cum se întâmplă în România cu mulți dintre scriitorii mari. Gore Vidal, fire pedantă, dar și efervescentă, a întreținut de-a lungul vieții mai multe conflicte cu personalități ale culturii americane, printre care și scriitorii Truman Capote și Norman Mailer.
„Iulian” (1965) este povestea împăratului roman Iulian (Flavius Claudius Iulianus), născut în jurul anului 331, cel care a încercat să readucă Imperiul Roman la credințele păgâne și a reînceput o luptă mai mult sau mai puțin deschisă împotriva creștinilor. Iulian a fost nepotul lui Constantin cel Mare, tatăl său fiind fratele vitreg al acestuia. Născut la Constantinopol, crescut și educat la umbra filosofilor greci, Iulian s-a simțit atras de credințele în zei, mai ales că asasinatele din timpul domniei unchilor săi și certurile dintre adepții doctrinei ariene și a celei nestoriene l-au îndepărtat de creștinism.
Edictul său din 362 a pus capăt persecuției păgânilor și distrugerii templelor acestora, scopul fiind subminarea puterii bisericii. În aceeași scop, a permis întoarcerea din exil a episcopilor arieni, sperând să slăbească și mai mult biserica prin escaladarea conflictului dintre nestorieni și arieni.
Dincolo de ce ne spune istoria, Iulian pare să fi fost o personalitate extraordinară, pe care eu am simțit-o foarte apropiată de cea a lui Hadrian, iar Gore Vidal creează portretul viu al unui om foarte instruit și ambițios, care însă nu a apucat să-și dovedească întreaga valoare. Iulian moare în 363, după doar 2 ani de domnie, în timpul bătăliei de la Ctesiphon din Persia.

“De la inceput crestinii au incercat sa calmeze frica omului fata de moarte. Totusi, inca nu au gasit forma de a elibera acest element prezent in fiecare din noi…
Cel mai tare imi atrage atentia ciudata lor lipsa de speranta in aceasta viata si accentul exagerat pe care-l pun pe o viata urmatoare, dar a trai continuu cu ideea eternitatii este o limitare spirituala si presupune nefericirea omului in viata cotidiana pentru ca nu priveste niciodata cu adevarat aceasta lume minunata, ci numai obscura poarta prin care crede ca va pasi intr-o zi…
Felul meschin al crestinilor ma deconcerteaza – modul in care resping aceasta lume pentru alta care este – ca s-o spunem cu tact – improbabila. Este important sa ne opunem arogantei lor intelectuale care de cele mai multe ori semana cu nebunia. Ni se spune ca exista un singur drum, o revelatie, a lor. In niciuna din diatribele lor nu se intalneste modestia si intelepciunea unui Platon sau lumea de carne si spirit cantata de Homer…
Nu am gasit nimic bun in acest sistem religios in afara de ceea ce au asimilat din vechile noastre obiceiuri si de logica elenistica pe care o folosesc pentru propriile lor scopuri. Totusi, acum nu am nicio indoiala, crestinii vor predomina. Iulian a fost ultima noastra speranta si s-a dus prea repede.” (Gore Vidal, Iulian, ed. Polirom)
Unde găsiți „cele patru oglinzi ale adevărului”:
Libris: https://bit.ly/3oWhO0x
Cărturești: https://bit.ly/3l9ZiR4
Librarie.net:https://bit.ly/3p3bQLv
Diverta: https://bit.ly/2ZlkBrg
Humanitas: https://bit.ly/3G8jbjF
Alte cărți:
Elefant: Împăratul ghețurilor
Ebook: Împăratul ghețurilor și alte povestiri
Germania: librăria Ersedi
Elefant: Stăpânul umbrelor
Cărturești: Stăpânul umbrelor
Crux Publishing: Stăpânul umbrelor
Librarie.net: Stăpânul umbrelor
Cărturești: Stelarium și Împăratul ghețurilor
Elefant: Regatul sufletelor pierdute
Elefant: Ascensiunea stelară
Elefant: Agenții haosului
Crux: cruxed.ro
Ebooks – Google Play