Douăsprezece Recomandări de roman istoric (4)

Așa cum am promis, revin cu a patra propunere de roman istoric, părăsind Egiptul antic și „navigând” spre alte țărmuri.

„Augustus” (John Williams) este o carte melancolică, așa cum sunt toate cărțile bune care vorbesc despre istorie. În perspectiva secolelor, toate durerile, toate tragediile își pierd latura umană, subiectivă, iar cu cât sunt mai îndepărtate în timp, cu atât par să țină mai mult de domeniul ficțiunii, decât de cel al realității. Prin scrisorile și jurnalele personajelor, John Williams transformă însă această ficțiune înapoi în realitate, iar împăratul Augustus redevine ce a fost – un om în carne și în oase. Acesta este puterea literaturii adevărate!

Pentru romanul „Augustus” (1972), John Williams a câștigat National Book Award. Alte cărți ale autorului traduse în limba română: „Stoner” (1965), „Nimic, doar noaptea” (1948).

„Acum ne îndreptăm și noi spre sud, iar vasul nostru, mult mai ușor, dansează pe valuri. Lumina soarelui se oglindește în stropii de spumă albă de deasupra apelor, valurile lovesc ușor, parcă șoptind, coca navei, întinderea verde-albăstruie a mării pare aproape jucăușă și mă pot convinge acum că în viața mea a existat totuși o oarecare simetrie, un oarecare sens, și că existența mea a făcut mai mult bine decât rău acestei lumi pe care sunt mulțumit să o părăsesc.

Astăzi ordinea romană este stăpână pe tot întinsul acestei lumi. Poate că barbarii germani pândesc în nord și parții în est și alții dincolo de granițe pe care mintea noastră încă nu le cuprinde, iar dacă Roma nu va cădea în mâinile lor, va cădea în cele din urmă în mâinile barbarului de care nimeni nu poate scăpa: Timpul. Și totuși acum, pentru un număr de ani, ordinea romană este stăpână. Este stăpână în fiecare oraș italian mai însemnat, în fiecare colonie, în fiecare provincie – de la Rin și Dunăre până la granița Etiopiei, de la țărmurile de la Atlantic ale Spaniei și Galiei până la nisipurile Arabiei și la Marea Neagră. Am creat școli în întreaga lume, pentru ca limba latină și stilul de viață roman să fi e cunoscute, și am avut grijă ca școlile acestea să prospere. Legea romană temperează cruzimea haotică a obiceiurile provinciale în aceeași măsură în care obiceiurile provinciale modifică legea romană și lumea privește cu uimire și admirație către Roma, pe care am găsit-o ridicată din lut și azi este construită din marmură.” (John Williams, Augustus, Polirom)

Unde găsiți „cele patru oglinzi ale adevărului”:

🍂Libris: https://bit.ly/3oWhO0x
📖Cărturești: https://bit.ly/3l9ZiR4
📜Librarie.net:https://bit.ly/3p3bQLv
🍁Diverta: https://bit.ly/2ZlkBrg
📜Humanitas: https://bit.ly/3G8jbjFAlte cărți:

Elefant: Împăratul ghețurilor

Ebook: Împăratul ghețurilor și alte povestiri

Germania: librăria Ersedi

Elefant: Stăpânul umbrelor

Cărturești: Stăpânul umbrelor

Crux Publishing: Stăpânul umbrelor

Librarie.net: Stăpânul umbrelor

Cărturești: Stelarium și Împăratul ghețurilor

Elefant: Regatul sufletelor pierdute

Elefant: Ascensiunea stelară

Elefant: Agenții haosului

Crux: cruxed.ro

Librărie.net

Cartepedia

Emag

Uzina de carte 

Books-express

Ebooks – Google Play

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s