Douăsprezece Recomandări de roman istoric (2)

A doua propunere din cele #12romaneistorice, mai puțin cunoscută decât „Egipteanul” lui Mika Waltari, este „Rhadopis din Nubia”, scrisă de autorul egiptean, Naghib Mahfuz, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1988. Mai cunoscut pentru „Trilogia Cairoului”, Naghib Mahfuz oferă în „Rhadopis din Nubia” o perspectivă deosebită asupra istoriei antice, prilej de introspecție și cugetări ce trimit, de fapt, la un Egipt mult mai modern.

„Ce folos au cei puternici din ceea ce au dobândit cu forța? Ce fac cu avuția cei ce s-au muncit să o obțină? Cu ce s-au ales cei puternici din puterea lor? Nu sunt toate acestea ca praful spulberat de vânt? Puterea poate fi nebunie, înțelepciunea o greșeală și bogăția egoism“.

În „Rhadopis din Nubia”, povestea unei curtezane se transformă treptat într-o încleștare între personaje în care nimic nu mai stă în calea setei de putere. Tânărul faraon Merenra se îndrăgostește de curtezana Rhadopis, care îi adună în grădinile ei pe cei mai talentați artiști, dar și pe cei mai puternici bărbați ai Egiptului. Când Merenra vrea să se elibereze de tutela preoților, care fac legea în Egipt, rezultatul nu poate să fie decât o luptă inegală, de cele mai multe ori purtată în tăcere, și care nu poate decât să genereze tragedie.

Naghib Mahfuz este un scriitor foarte interesant ale cărui romane analizează societatea egipteană și relațiile dintre personaje în perspectiva lor de oameni supuși religiei și legilor statului. Deosebit de alți scriitori și pentru că vine dintr-o zonă pe care am descoperit-o destul de târziu, Naghib Mahfuz are în scrierile lui o voce distinctă ce capătă uneori și elemente de critică socială.

*

🌹🌹🌹 Pregătind următoarea întâlnire de la Emilia,cărți&cafea – club de lectură – ediția 29 la care vom discuta despre „Cele patru oglinzi ale adevărului”, Emilia Chebac m-a provocat să aleg 12 romane istorice care m-au impresionat și pe care le-aș reciti oricând.

Unde găsiți „cele patru oglinzi ale adevărului”:

🍂Libris: https://bit.ly/3oWhO0x
📖Cărturești: https://bit.ly/3l9ZiR4
📜Librarie.net:https://bit.ly/3p3bQLv
🍁Diverta: https://bit.ly/2ZlkBrg
📜Humanitas: https://bit.ly/3G8jbjFAlte cărți:

Elefant: Împăratul ghețurilor

Ebook: Împăratul ghețurilor și alte povestiri

Germania: librăria Ersedi

Elefant: Stăpânul umbrelor

Cărturești: Stăpânul umbrelor

Crux Publishing: Stăpânul umbrelor

Librarie.net: Stăpânul umbrelor

Cărturești: Stelarium și Împăratul ghețurilor

Elefant: Regatul sufletelor pierdute

Elefant: Ascensiunea stelară

Elefant: Agenții haosului

Crux: cruxed.ro

Librărie.net

Cartepedia

Emag

Uzina de carte 

Books-express

Ebooks – Google Play2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s