Lumina de veghe

Lumina de veghe – Michael Ondaatje, este un roman al maturizării în perioada tulbure de după cel de-al Doilea Razboi Mondial. Doi adolescenți, Nathaniel și Rachel, rămân în grija unui tutore după ce părinții lor sunt obligați să plece din țară în interes de serviciu. O situație aparent banală se transformă curând într-o aventură halucinantă care implică mistere, răsturnări de situație, pericol și, în final, multă tristețe. Nathaniel și Rachel asistă la pregătirile făcute de mama lor în vederea călătoriei, o urmăresc cum își împachetează hainele în cufăr, în timp ce în viața lor intră un bărbat misterios, pe care ei îl poreclesc Molia, și care urmează să aibă grijă de ei până la întoarcerea părinților.

Curând însă, Rachel descoperă în pivniță cufărul mamei, și atunci apare întrebarea unde se află aceasta și de ce i-a părăsit. În același timp, prin casa lor încep să se preumble tot felul de persoane care au avut legături cu războiul și care par, de asemenea, să îi protejeze și să se ocupe de ei, pregătindu-i pentru un posibil moment de cumpănă, pe care îl numesc schwer . Lipsa mamei nu poate însă să fie suplinită de nimic, nici de relația între Nathaniel și Agnes, nici de aventura în care îl implică un alt prieten ciudat al mamei lor.

În ciuda prezentării, nu este o carte de aventuri, nici una de spionaj, fiindcă perspectiva este mult prea subiectivă, iar cititorul mult prea apropiat de Nathaniel, de gândurile lui, de îndoielile lui, pentru a o judeca astfel. Carte deschide în schimb o fereastră spre lumea spionajului, însă, spre deosebire de altele, accentul nu cade aici pe misiunile agenților, ci pe viața celor pe care aceștia îi lasă în urmă. Cronologia cărții este, de asemenea, subiectivă, iar perspectiva se schimbă de mai multe ori, urmând meandrele întortocheate ale memoriei. Pe scurt, un roman bun despre luptă, sacrificii și, în cele din urmă, despre iubire, înțelegere și iertare.

„În dreptul unor pasaje de pe partiturile lucrărilor lui, Mahler a scris cuvântul schwer. Înseamnă dificil. Greu. Asta ne-a spus la un moment dat Molia, ca pe un fel de avertisment. A spus că trebuie să ne pregătim pentru astfel de momente ca să le putem face față eficient în caz că eram nevoiți să ne adunăm brusc mințile. Astfel de momente există în viețile tuturor, spunea el întruna. Exact așa acum nicio partitură nu se bazează pe un singur ton sau pe un singur nivel de efort al muzicienilor din orchestră. Uneori se bazează pe liniște. Era un avertisment straniu: să acceptăm că de-acum nimic nu mai oferă siguranță. Schwer, spunea el, făcând cu degetele ghilimelele în aer, iar noi repetam pe mutește cuvântul și traducerea sau pur și simplu dădeam obosiți din cap că înțelegem. Sora mea și cu mine ne-am obișnuit să ne repetăm papagalicește unul altuia cuvântul: schwer.” (Michael Ondaatje, Lumina de veghe, ed. Polirom, p.41)

Unde găsiți „cele patru oglinzi ale adevărului”:

🍂Libris: https://bit.ly/3oWhO0x
📖Cărturești: https://bit.ly/3l9ZiR4
📜Librarie.net:https://bit.ly/3p3bQLv
🍁Diverta: https://bit.ly/2ZlkBrg
📜Humanitas: https://bit.ly/3G8jbjF

Alte cărți:

Elefant: Împăratul ghețurilor

Ebook: Împăratul ghețurilor și alte povestiri

Germania: librăria Ersedi

Elefant: Stăpânul umbrelor

Cărturești: Stăpânul umbrelor

Crux Publishing: Stăpânul umbrelor

Librarie.net: Stăpânul umbrelor

Cărturești: Stelarium și Împăratul ghețurilor

Elefant: Regatul sufletelor pierdute

Elefant: Ascensiunea stelară

Elefant: Agenții haosului

Crux: cruxed.ro

Librărie.net

Cartepedia

Emag

Uzina de carte 

Books-express

Ebooks:

Google Play

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s