Cele mai bune cărți citite în 2021

Astăzi vin cu o altă listă care conține cele mai bune cărți citite în 2021, din care, mă bucur să descopăr, jumătate sunt scrise de autori români. Este o listă subiectivă, desigur, ca toate listele pe care le alcătuim, influențați de preferințele personale, cunoștințe, experiență. Sunt cărți foarte diferite, din genuri diferite, dar fiecare rezervă o surpriză cititorilor care se încumetă să le parcurgă.

  1. Agota Kristof – Trilogia gemenilor.

„Totul începe în Marele Oraş, în care viaţa a devenit imposibilă.
O mamă este nevoită să-şi plaseze copiii la bunica lor, la ţară. Analfabetă, avară, răutăcioasă şi chiar criminală, aceasta le face viaţa amară celor doi gemeni. Numai că ei nu se dau bătuţi: învaţă pe cont propriu legile vieţii, ale scriiturii şi ale cruzimii.
Abandonaţi într-o ţară aflată în război, lipsiţi de orice simţ moral, ei încep să-şi consemneze zilnic, într-un jurnal, faptele… din ce în ce mai cinice, mai sumbre şi mai delirante.”

2. Dan Simmons – Drood.

„În 1865, când începe povestea, Charles Dickens este un scriitor de succes. Se află în tren, cu o iubita secreta, și nu stie ca destinul îi rezerva o surpriza ce-i va schimba existența. Un accident care-l va proiecta într-o viata dubla.

Obsesii macabre ies la iveala: crime, cadavre, cripte sinistre. Astfel începe o incursiune tenebroasa și fascinanta în adâncurile orașului ce se ascunde în Londra subterană. Drood imaginează ultimii ani ai cunoscutului scriitor, încercand să elucideze enigme nerezolvate până în zilele noastre.”

3. Teodor Hossu-Longin – 10 povești și rețete pierdute prin Deltă.

„O carte album de lux ce cuprinde zece povești uitate și reînviate de Teodor Hossu-Longin prin călătoriile sale din deltele României, îmbibate de tradiții și obiceiuri locale, istorie, gastronomie și personaje memorabile, însoțite de 100 de fotografii uimitoare ale fotografului Valeriu Leonov.”

4. Ion Iovan – MJC.

„Romanul MJC (Polirom, 2015), parţial istorie, parţial ficţiune, este o restituire postmodernă şi meticuloasă a memorialisticii lui Mateiu Caragiale datorată prozatorului şi poetului Ion Iovan şi bazată lejer pe mărturii din epocă, dar şi pe o transcrierea trunchiată, realizată de Perpessicius, a jurnalelor şi agendei depuse în 1936 la Fundaţia „Regele Carol II“ şi dispărute misterios în timpul rebeliunii din 1941.” Mai multe despre roman aici.

5. Vintilă Horia – Dumnezeu s-a născut în exil.

„Tema exilului, a alinării, îi bântuie pe mulți dintre scriitorii forțați să părăsească România odată cu instaurarea regimului socialist. Așa cum mărturisea Vintilă Horia într-un interviu apărut în revista Apostrof (nr.2/1990), în 1952, în timpul unei plimbări solitare pe malurile Atlanticului, s-a simțit ca un exilat „într-o lume barbară” în timp ce recita versuri din Tristia poetului Ovidius și le „striga” către România „ca și cum vântul le-ar fi putut duce până la Tomis”. Întors la Madrid, unde locuia de ceva vreme, simte nevoia să apuce din nou pana pentru a spune adevărata istorie a exilului și a regăsirii credinței. Astfel ia naștere Dumnezeu s-a născut în exil (traducere de Ileana Cantuniari, Editura Vremea, 2016), rod al nostalgiei lui Vintilă Horia, care într-o noapte are revelația primei fraze, nu în română, nu în spaniolă, ci în franceză, cu care debutează romanul. Poate că textele născute din experiența personală sunt și cele mai sfâșietoare, iar cartea lui Vintilă Horia (pseudonimul lui Vintilă Caftangioglu), în ciuda personajului ales să spună povestea exilului, poetul Ovidius, adună, de fapt, suferințele, nostalgia și regretul autorului după paradisului pierdut.”

6. Octavian Soviany – Îmbarcarea către Cythera.

„După Micul saturnian, în care cititorii au făcut cunoștință cu Lelian și au parcurs pașii copilăriei sale, Îmbarcarea către Cythera este cartea primei tinereți a lui Verlaine. Traseul său biografic trece prin satul Champdoux, unde îi cunoaște pe Pauline și pe taica Roche, prin cercurile literare pariziene, unde leagă prietenii importante, prin meandrele complicatei sale relații cu Victorine. Își publică primele cărți. Pierderea unor ființe dragi îl aruncă în ghearele absintului, din care nu se va mai elibera niciodată. Moartea lui Marie a fost oare un accident sau o sinucidere? Pe fundalul poveștii lui Lelian, istoria se agită, se conturează pericolul unui război, tronul lui Napoleon al III-lea începe să se clatine. Eroul nostru o întâlnește pe Thérèse, în care i se pare că descoperă femeia ideală, îngerul de lumină care să îi schimbe viața.”

7. Karl Ove Knausgård – Orice lucru își are vremea lui.

„În secolul al XVI-lea, Antinous Bellori, un băiat de unsprezece ani, se pierde într-o pădure întunecată și dă peste două ființe care par să stea într-o oază de lumină; una poartă o suliță, cealaltă, o torță. Această întâmplare este decisivă în viața lui Antinous, care urmează să se dedice căutării și studierii îngerilor, intermediari între om și divinitate.” Mai multe despre roman aici.

8. Hugh Howey – Silozul.

„Într-un viitor în care planeta ajunge în ruine, iar aerul irespirabil, puținii care au supraviețuit s-au adăpostit în înfricoșătorul labirint subteran din Silozul. Aici trăiesc o viață plină de reguli și legi nescrise, de secrete și minciuni. Toți trebuie să se supună, dar unii, cei mai periculoși, îndrăznesc să spere și să viseze, infectându-i pe ceilalți cu optimismul lor. Pedeapsa pentru ei e simpla și fatala : sunt lăsați să iasă afară. Jules este una dintre aceste persoane. Poate ultima.”

Unde găsiți „cele patru oglinzi ale adevărului”:

🍂Libris: https://bit.ly/3oWhO0x
📖Cărturești: https://bit.ly/3l9ZiR4
📜Librarie.net:https://bit.ly/3p3bQLv
🍁Diverta: https://bit.ly/2ZlkBrg
📜Humanitas: https://bit.ly/3G8jbjF

Alte cărți:

Elefant: Împăratul ghețurilor

Ebook: Împăratul ghețurilor și alte povestiri

Germania: librăria Ersedi

Elefant: Stăpânul umbrelor

Cărturești: Stăpânul umbrelor

Crux Publishing: Stăpânul umbrelor

Librarie.net: Stăpânul umbrelor

Cărturești: Stelarium și Împăratul ghețurilor

Elefant: Regatul sufletelor pierdute

Elefant: Ascensiunea stelară

Elefant: Agenții haosului

Crux: cruxed.ro

Librărie.net

Cartepedia

Emag

Uzina de carte 

Books-express

Ebooks – Google Play

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s