Ținând pe un talger al balanței imaginația, iar pe celălalt adevărul istoric

Ana-Maria Negrilă, autoarea romanului Cele patru oglinzi ale adevărului, care va apărea în curând la Editura Hyperliteratura, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu în care ne dezvăluie câteva elemente din „bucătăria” intimă a conceperii acestei cărți care se anunță una dintre cele mai interesante apariții editoriale ale toamnei.

Ana-Maria Negrilă

Vă reamintim că Editura Hyperliteratura și Cărturești au lansat, începând din 6 septembrie, o campanie de precomenzi pentru romanul istoric Cele patru oglinzi ale adevărului, cea mai recentă carte semnată de scriitoarea Ana-Maria Negrilă. Este un bildungsroman care urmărește traseul vieții lui Stefano Moro, de la copilul salvat din codrii sălbatici ai Moldovei, până la medicul și filosoful stabilit la Florența.

Precomandă acum Cele patru oglinzi ale adevărului” și vei primi cartea cu autograf, cum iese din tipar!

Cum ați ajuns să publicați la Hyperliteratura și ce v-a convins să semnați contractul? Luați în considerare un angajament pe termen lung cu această editură și dacă da, de ce?

Cred că marile decizii au în spate gesturi mici. Acum vreo trei-patru ani, am văzut întâmplător că unul dintre autorii mei preferați urma să publice la o editură nouă, iar pentru asta se organizase o campanie de crowdfunding. Nu mai auzisem termenul, dar suna bine, așa că am reținut și numele editurii. Acum doi ani, romanul unui prieten a apărut la Hyperliteratura și de aici se poate deduce cum am ajuns să iau legătura cu Andrei Ruse ca să-i prezint proiectul meu, la vremea aceea într-un stadiu destul de incipient. Am avut mai multe discuții pe marginea romanului și promovării lui, iar unele dintre ideile lui Andrei mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să le și văd în practică, de aici și semnarea contractului. Sigur că aș dori ca această primă carte să fie doar începutul unei colaborări de durată, mai ales că am în plan mai multe romane istorice.

În prezentarea romanului „Cele patru oglinzi ale adevărului”, care stă să apară la Editura Hyperliteratura, se spune că este „o aventură care te ține cu sufletul la gură”. A fost și pentru dvs. o aventură, ținând cont de faptul că este primul roman istoric pe care-l scrieți?

Aventura Celor patru oglinzi ale adevărului a fost una dificilă, însă frumoasă, pentru că perioada medievală m-a fascinat întotdeauna. Totuși, când abordezi un anumit tip de literatură, te obișnuiești atât de mult cu manierismele lui, încât nu îți mai pune mari probleme, dar, în momentul în care te hotărăști să încerci ceva nou, ești obligat să o iei aproape de la capăt. Chiar dacă este în primul rând ficțiune, un roman istoric trebuie bine documentat, ceea ce înseamnă mult mai mult decât ar părea la prima vedere. A trebuit, deci, să dozez foarte bine materialul documentar și să îl țes într-o lume la care nu aveam acces și pe care o cunoaștem doar din poveștile altora, ținând pe un talger al balanței imaginația, iar pe celălalt adevărul istoric.

Continuare omiedesemne.ro

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s