Heike și primele benzi desenate

Citind Eiji Yoshikawa – Povestea familiei Heike, am redescoperit un personaj inedit, pe călugărul Toba Sōjō (1053–1140), care, în romanul lui Yoshikawa, este un preot excentric cu o privire foarte critică asupra vieții contemporanilor săi.

Numele real al lui Toba Sōjō a fost Kakuyū, iar cel sub care este cunoscut provine de la denumirea localității unde a trăit (Toba) și de la cea a rangului – sōjō, fiind echivalent cu episcop. A fost fiul lui Minamoto no Takakuni (1004-1077), el însuși scriitor și cărturar, cunoscut pentru lucrările Uji doinagon monogatari (Povestirile primului subsecretar din Uji) și Konjaku monogatari (Povestiri de altădată).

Sumo cu animale

Lucrările sale sunt considerate precursoare al desenelor manga, Toba Sōjō fiind primul care a creat povești desenate, cu substrat ironic, făcute pentru a fi „citite” de la dreapta la stânga. Prin desenele lui, acesta ironizează viața călugărilor și mirenilor din sec. al XI-lea, deseori prezentându-i cu chipuri de animale.

Pergamentele Chōjū-jinbutsu-giga (caricaturi de oameni și animale), despre care se crede că i-ar aparține, sunt pline de preoți cu capete de maimuță, citind sutre, nobili cu fețe de broască, cântăreți iepuri și femei în chimonouri elegante, dar care își ascund chipul de vulpe după evantaie.

Unde găsiți cărțile mele:

Cărturești: Stelarium și Împăratul ghețurilor

Elefant: Regatul sufletelor pierdute

Elefant: Ascensiunea stelară

Elefant: Agenții haosului

Elefant: Împăratul ghețurilor

Crux: cruxed.ro

Librărie.net

Cartepedia

Emag

Uzina de carte 

Books-express

Ebooks – Google Play

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s