Justiția la drumul mare în sec. al XV-lea

Unul dintre călătorii care au ajuns în Moldova în sec. al XV-lea este Ghillebert de Lannoy (n.1386), descendentul unei familii importante din Picardia. În 1403, pe când era încă scutier, a fost în pelerinaj în Palestina ca însoțitor al seneșalului de Hainaut, iar în 1413, a participat la o cruciadă împotriva polonezilor, ce se războiau la acea vreme cu cavalerii teutoni. Mai târziu, deghizat în negustor, face o lungă călătorie cu sania de la Pskov în Lituania, unde ajunge la curtea marelui cneaz Vitovt, cumnatul lui Vladislav Iagello. În 1416 intră în slujba ducelui de Burgundia și pleacă într-o misiune diplomatică spre Orient, ajungând și la curtea sultanului Mahomed I, căruia îi dăruiește un orologiu de aur.

Ajungând în Moldova pe la 1421, se întâlnește cu domnitorul Alexandru cel Bun, care îl primește foarte bine, apoi se îndreaptă spre Cetatea Albă, relatarea lui despre peripețiile de pe drum găsindu-și cu ușurință locul într-un roman istoric:

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

„lar când să intru noaptea in sus-zisul oraș Cetatea Albă, eu si cu un tâlmaci al meu am fost prinși, aruncați jos de pe cai si prădați de hoți; si chiar m-au bătut si rănit greu la braț, ba m-au si dezbrăcat <lăsându-m> gol doar în cămașă, legat de un copac o noapte întreagă lângă malul unui mare rău numit Nistru, unde am petrecut noaptea in mare primejdie de a fi ucis sau înecat.

Dar, slavă Domnului, ei m-au dezlegat dimineața si am scăpat de la ei gol <cum am spus> mai înainte, adică doar cu cămașa, si ap am intrat in oraș, scăpând cu viată. Și în această zi au sosit  ceilalți oameni ai mei, pe care ii lăsasem in acea noapte in pustietate când pornisem eu înainte pentru a afla loc de găzduire pentru ei [ și pentru mine].  Și am pierdut cam intre 100 până la 120 de ducați si alte lucruri și giuvaere, dar am stăruit atâta pe lângă sus-numitul voievod Alexandru domnul sus-numitei Cetăți Albe, încât au fost prinși cam vreo nouă hoți si dați pe mina mea cu ștreangul de gât, cu slobozenia să-i omor. Dar mi-au înapoiat banii și atunci pentru slava lui Dumnezeu m-am rugat pentru ei si i-am scăpat de la moarte.”

(din Călători străini despre Țările Române, vol.1, Editura Științifică, București, 1968)

Unde găsiți cărțile mele:

Elefant: Regatul sufletelor pierdute

Elefant: Ascensiunea stelară

Elefant: Agenții haosului

Elefant: Împăratul ghețurilor

Crux: cruxed.ro

Cărturești: Stelarium și Împăratul ghețurilor

Librărie.net

Cartepedia

Emag

Uzina de carte 

Books-express

Ebooks – Google Play

Alte librării:

Librăria Mihai Eminescu – București

Magazinul Red Goblin – București (Str. Colţei nr. 42)

Bookstory – Cluj Napoca

Book Corner Librarium – Cluj-Napoca (Eroilor 15)

Librăriile Alexandria.