Aproape 10 ani de Kult

Sunt perioade care fac parte din dezvoltarea noastră, dar a căror importanță o realizăm mult mai târziu. Pe moment suntem prea ocupați să trăim evenimentele, să facem planuri, și nu ne dăm seama că poate experiența aceea a fost unică.

De curând, am aniversat 30 de ani de la înființarea cenaclului String și am scris despre asta și despre cum m-a influențat participarea la ședințele lor. Acum două săptămâni, am văzut o postare a lui Costi Gurgu și mi-am amintit de alt grup la care am participat – grupul Kult.

Era anul 1999 și voiam să realizăm o antologie a cărei tematică să se potrivească trecerii în noul mileniu. Am început să ne întâlnim la Universitatea Media, eu, Costi Gurgu, Vali Gurgu, Bogdan-Tudor Bucheru, Florin Pîtea, Jean-Lorin Sterian, dezbătând diferite idei și încercând să găsim un numitor comun. Ne-am oprit asupra unui dark fantasy cu vampiri, în care acțiunea trebuia să se petreacă în București, și am pornit la drum. Ca rezultat, antologia Cronicile sângelui, prima dintre cele trei Kult (ProLogos 2001), care a conținut trei povestiri: Moștenireade Bogdan Tudor Bucheru, Cântecul zorilor, a subsemnatei și Hotelul sfinților a lui Costi Gurgu. Costi s-a ocupat de coperta, pe care o vedeți mai jos, așa cum a realizat și fluturașii care s-au împărțit la lansarea celei de-a doua antologii, Vremea demonilor(2001).

Nu ne-am oprit însă aici, în ciuda lipsei de timp. Era plăcut să ne întâlnim din când în când, să schimbăm idei, să ne îndemnăm unii pe alții ca să scriem. La un moment dat, pentru antologia Vremea Demonilor, am început să vizităm Bucureștiul Vechi în căutare de locuri pitorești și de surse de inspirație. Aș putea spune că am făcut puțin turism cultural, ne-am plimbat pe străzile cu case de la începutul secolului al XX-lea, am admirat arhitectura, am ajuns la Biserica lui Bucur (sec. al XVII-lea), la scara îngustă ce leagă strada Profesorilor de Dealul Mitropoliei. Ne-am plimbat și am discutat, și astfel a luat naștere Vremea Demonilor și povestirile ei. Ultima antologie de tip share-world a fost Radharc(2005), după care proiectul Kult a continuat online fără participarea unora dintre noi. A fost însă o perioadă foarte importantă pentru mine în care am reușit să trec de la povestire, la nuvelă și în care am schițat și primul volum, Orașul ascuns, cu care am debutat în 2004.

Uneori este plăcut să îți amintești și călătoria, nu numai destinația, iar Kult a fost o parte importantă a acestei călătorii. Mă bucur că am avut ocazia să îmi amintesc aceste lucruri.